1ο AWPC: Οι αριθμοί λένε την αλήθεια;

Με το δεύτερο αγωνιστικό σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου προ των πυλών στο Alimos Water Polo Challenge, είναι ευκαιρία να δούμε κάποια στατιστικά στοιχεία των ομάδων που μετέχουν. Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι η πλειονότητα των αγώνων του 1ου AWPC έχει προσφέρει πολύ καλό θέαμα σε όσους είχαν την τύχη να δουν από κοντά τα παιχνίδια, στο δημοτικό κολυμβητήριο του Αλίμου. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι το επίπεδο του πόλο, σε μεγάλο αριθμό αγώνων, είναι ιδιαίτερα υψηλό, με τους αθλητές να καταθέτουν το πλούσιο ταλέντο τους. Έχουμε δει πολύ μεγάλα γκολ, εξαιρετικές ομαδικές ενέργειες, δυνατές άμυνες, αλλά και σπουδαίες αποκρούσεις από τους τερματοφύλακες.

Όλα τα παραπάνω, φυσικά, θα αποτελέσουν μεγάλη παρακαταθήκη για την επόμενη διοργάνωση. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι τουρνουά με τη συμμετοχή 16 ομάδων στην ηλικία U15 και μάλιστα σε τόσο μεγάλη χρονική διάρκεια (αρχές Νοεμβρίου 2019-τέλη Φεβρουαρίου 2020), δύσκολα κρατάει ψηλά το ενδιαφέρον. Και όμως, το AWPC και οι διοργανωτές του ήδη μπορούν να καυχιούνται ότι τα έχουν πάει περίφημα, με επίσημους διαιτητές ΣΕΔΥ, με τους κανονισμούς να εφαρμόζονται κατά γράμμα, σε ένα από τα καλύτερα κολυμβητήρια της Αττικής, με άψογη οργανωτική και γραμματειακή υποστήριξη και τέλος με το site ydraikos.league.gr, το οποίο από την πρώτη στιγμή κέρδισε προπονητές, γονείς και αθλητές, με την επισκεψιμότητά του να φτάνει σε υψηλά νούμερα.

Κυρίαρχος ο Παναθηναϊκός στα στατιστικά
Στον αθλητισμό λένε ότι οι αριθμοί μπορεί να μην λένε πάντα την αλήθεια, αλλά έχουν τη δική τους αξία και το δικό τους ενδιαφέρον, με προπονητές, αθλητές και φιλάθλους να δίνουν αρκετή σημασία. Όσον αφορά το AWPC, πάντως, τα ομαδικά στατιστικά απεικονίζουν κατά ένα μεγάλο ποσοστό αυτό που φαίνεται και στη βαθμολογία.

Οι αριθμοί δείχνουν ότι ο αήττητος Παναθηναϊκός, στους μέσους όρους ενεργητικού και παθητικού τερμάτων, κατέχει την πρωτιά. Σε 9 ματς, συνυπολογίζοντας και αυτό με τη Μεταμόρφωση, οι «πράσινοι» οδηγούν αυτή την άτυπη κατάταξη σημειώνοντας 15,5 γκολ ανά παιχνίδι και παθητικό 5,6 με τη διαφορά να φτάνει στα 9,9 γκολ σε κάθε ματς. Σε απόλυτα νούμερα ο Υδραϊκός1 έχει την καλύτερη επίθεση με 154 τέρματα, αλλά λόγω του ότι έχει δώσει ένα ματς επιπλέον από τον ΠΑΟ, ο Μ.Ο. πέφτει στο 15,4, ελάχιστα κάτω από τους «πράσινους» δηλαδή. Στον ΥΝΟ κόστισε η αφλογιστία του στην επίθεση, στην μοναδική του ήττα, από το Φάληρο με 6-2.

Όπως ο ΠΑΟ κερδίζει την πρωτιά στο νήμα από τον ΥΝΟ στους Μ.Ο. της επίθεσης, έτσι την κερδίζει από τη Βουλιαγμένη στην άμυνα. Ο ΝΟΒ δέχεται 5,7 γκολ ανά ματς, έχοντας δώσει 11 παιχνίδια, δηλαδή δύο παραπάνω από τον ΠΑΟ.

Σημειώνουμε εδώ ότι για τις ομάδες που έχουν παίξει και με τον ΑΝΟ Μεταμόρφωσης, συνυπολογίζεται και αυτό το παιχνίδι στην καταμέτρηση των αριθμητικών στοιχείων, παρά το ότι δεν υπολογίζεται στην επίσημη βαθμολογία.

Από τις συνολικά 16 ομάδες που μετέχουν, οι επτά έχουν θετικό συντελεστή τερμάτων και κατατάσσονται ως παρακάτω σε σχέση μέσων όρων επίθεσης/άμυνας.

Κατάταξη 1 έως 7 βάσει των ομαδικών στατιστικών-Μ.Ο. επίθεσης/άμυνας

  • ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΑΟ (139-50 σε 9 ματς. Μ.Ο.: 15,5-5,6: διαφορά 9,9)
  • ΥΔΡΑΪΚΟΣ ΝΟ1 (154-62, σε 10 ματς. Μ.Ο.: 15,4-6,2: διαφορά 9,2)
  • ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ (130-63 σε 11 ματς. Μ.Ο.: 11,8-5,7: διαφορά 6,1)
  • ΑΟΠ ΦΑΛΗΡΟΥ (123-64 σε 10 ματς. Μ.Ο.: 12,3-6,4: διαφορά 5,9)
  • ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΦΠ (113-67 σε 9 ματς. Μ.Ο.: 12,5-7,4: διαφορά 5,1)
  • ΑΟ ΚΑΣΤΕΛΛΑΣ (92-61 σε 8 ματς. Μ.Ο.: 11,5-7,6: διαφορά 3,9)
  • Σ.Κ. ΡΟΗ (94-82 σε 10 ματς. Μ.Ο.: 9,4-8,2: διαφορά 1,2)

Μπαλτζής και Τζόκας στη μάχη των σκόρερ
Ο Σταμάτης Μπαλτζής του Νηρέα Γέρακα και ο Ηρακλής Τζόκας του Υδραϊκού1 είναι, μέχρι στιγμής, οι δύο αρχισκόρερ του AWPC. Οι δύο πολίστες έχουν 44 και 40 γκολ αντίστοιχα, οδηγώντας τη σχετική κατάταξη και παλεύοντας κάθε αγωνιστική στήθος με στήθος. Ο αριστερόχειρας παίκτης του Νηρέα έχει μέσο όρο 4,88 γκολ ανά παιχνίδι, με 9 πέναλτι, ενώ  ο πολίστας του Υδραϊκού1 έχει σκοράρει 3 πέναλτι.  

Please follow and like us:
Tweet